Recepty a vaření z hub jsou samostatná kuchařská disciplína.
Máte-li svoje vlastní recepty z hub, o které byste se rádi podělili s ostatními houbaři, přidejte je do receptáře. Archivujte si je a autorizujte pod svým uživatelským účtem naHoubach.cz, kde je vždy na jednom místě dohledáte.
Receptář naHoubach.cz obsahuje více než 500 receptů z hub a stále přibývají .
Houbařské recepty jsou unikátně provázány s atlasem hub. Můžete si vybrat recept ať už podle určitého druhu houby, tak i podle dalších zadaných parametrů do vyhledávače.
Již v prastarých antických dobách byla jídla z hub považována za skvělou delikatesu a gastronomickou perlu vyhledávanou labužníky. Gurmáni oceňují jejich vynikající chuť a intenzivní aroma.
Houby lze v kuchyni použít prakticky na všechny způsoby. Od hlavních jídel, přes polévky, omáčky, předkrmy až po kořenící přísady či dokonce dezerty.
Jednotlivé druhy hub mají různé vlastnosti a hodí se k odlišným způsobům kuchyňského zpracování. Některé houby jsou všestranně kulinářsky využitelné a jiné houby jsou vhodné pouze ke speciálním úpravám.
750 g syrových brambor, 1 vejce, 1 žloutek, pepř, kmín, sůl, 300g hrube mouky, houby, 2 cibule
Syrove brambory oloupeme a nastrouhame najemno.vymackame prebytecnou vodu a smichame s vejcem,zloutkem,moukou,opeprime,osolime a lzickou odebirame nocky ktere ihned varime v osolene vode(asi 7 minutek). orestujeme cibulku vlozime houbicky, okořeníme, dusime az zmeknou a pote jen smichame s nockama.…
Nebudu uvádět přesný počet a gramáže surovin, každý ví, kolik sní knedlíků a přizpůsobí si i ostatní množství surovin. Bramborové knedlíky, čerstvé ( mražené) lesní houby, slanina, vejce, kmín, tymián, máslo, sůl
Slaninu si pozvolna vyškvaříme na suché pánvi, pak přidáme nakrájené houby a trochu másla, osolíme, okřeníme a dusíme cca 5-7 minut, aby se nám odpařila přebytečná tekutina z hub. Poté vložíme nakrájené knedlíky, chvilku je opékáme, prohříváme a do směsi rozklepneme vajíčka. Rozmícháme, necháme ztuhnout, dosolíme a můžeme podávat, samozřejmě nejlépe s kyselou okurkou.…
1 domácí chlebíčková veka, 1 menší cibule, miska lišek, 2-3 plátky uzené rolky(nebo jiného uzeného masa, může být jen anglická slanina), tvrdý sýr asi 100 g(může být i niva), máslo na namazání vek, drcený kmín, pažitka, sůl.
Cibuli si nakrájíme na droboučko, stejně tak uzené maso. Na másle osmažíme cibulku, přidáme malé kousky lišek, drcený kmín, osolíme, až budou lišky podušené a voda z nich vydušená, dáme k nim na chvíli ohřát uzené maso, stáhneme z plotýnky a necháme vychladnout. Rozkrájíme si veku, každou namažeme tence máslem a lžičkou dáváme na sendviče dušenou směs. Sýr si nastrouháme a sendviče jím posypeme, p…
Čerstvé lesní houby, 1 cibule, slanina, vejce, kmín, sůl, máslo, zelená petrželka ( všeho podle množství hub a chuti)
Na kostičky nakrájenou slaninu si orestujeme na pánvi, přidáme najemno nakrájenou cibuli a zesklovatíme. Přidáme kousek másla. Vložíme nakrájené houby, osolíme, okmínujeme a restujeme, dokud se neodpaří veškerá tekutina, houby by se měly trochu opéct, nesmí být mazlavé. Nakonec vmícháme vejce a zelenou petrželku. Vejce necháme srazit.…
čerstvé lišky, kvalitní slanina, cibule, drcený kmín, čerstvá majoránka, máslo, hladká mouka, trochu vývaru na podlití ( nebo vody), sůl
Očištěné lišky podle velikosti nakrájíme. Na pánvi na másle orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli se slaninou, poté přidáme houby. Osolíme, okmínujeme a restujeme cca 5 minut, poté zlehka zaprášíme moukou a mícháme ještě asi 2 minuty. Podlijeme malinko vývarem nebo vodou a necháme 10 minut probublávat. Nakonec vsypeme posekanou majoránku, promícháme a odstavíme. Podáváme nejlépe s pečivem.…