Recepty a vaření z hub jsou samostatná kuchařská disciplína.
Máte-li svoje vlastní recepty z hub, o které byste se rádi podělili s ostatními houbaři, přidejte je do receptáře. Archivujte si je a autorizujte pod svým uživatelským účtem naHoubach.cz, kde je vždy na jednom místě dohledáte.
Receptář naHoubach.cz obsahuje více než 500 receptů z hub a stále přibývají .
Houbařské recepty jsou unikátně provázány s atlasem hub. Můžete si vybrat recept ať už podle určitého druhu houby, tak i podle dalších zadaných parametrů do vyhledávače.
Již v prastarých antických dobách byla jídla z hub považována za skvělou delikatesu a gastronomickou perlu vyhledávanou labužníky. Gurmáni oceňují jejich vynikající chuť a intenzivní aroma.
Houby lze v kuchyni použít prakticky na všechny způsoby. Od hlavních jídel, přes polévky, omáčky, předkrmy až po kořenící přísady či dokonce dezerty.
Jednotlivé druhy hub mají různé vlastnosti a hodí se k odlišným způsobům kuchyňského zpracování. Některé houby jsou všestranně kulinářsky využitelné a jiné houby jsou vhodné pouze ke speciálním úpravám.
Kroupy, Sušené houby, Cibule, Slanina, Kousek uzeného masa, Sádlo, Pepř, Sůl, Česnek, Majoránka, Kmín drcený, Na závitky, Plátky z vepřováho masa, Plátky šunky, Kousek sýra s modrou plísní, Feferonka, Sůl, Pepř, Cibule, Kousek sádle
Nejprve si z ingrediencí připravíme houbového černého kubu. Vlastně jsem to dělal ze zbytku kuby od Štědráho dne. Poté vepřové maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Na maso položíme plátek šunky, hromádku černého kuby, přidáme kousek sýra a jednu feferonku, nemusí být kdo nemá rád pálivé. Uděláme závitky, omotáme provázkem, osolíme a opepříme Nakrájíme cibuli na drobno Vlož…
Vepřové kotlety 4 ks, 2 větší cibule, 500 g lišek nálevkovitých, Kousek slaniny, Sádlo, Vývar asi 1 litr, Hladká mouka na zahuštění, asi 2 polévkové lí´žíce, Sůl, Pepř, Kmín, Rýže, Proužky papriky a lístky oregana na ozdobu
Do kastrolu dáme sádlo, přidáme nadrobno pokrájenou slaninu a rozpálíme, pak vložíme osolené a okořeněné kotlety a orestujeme zprudka z obou stran. Orestované kotlety vyjmeme a vložíme cibuli, osmažíme do zlatova a přidáme houby, dusíme chvilku pod pokličkou a pak odklopíme a necháme odpařit veškerou vodu. Poté přidáme orestované kotlety a přilijeme polovinu vývaru a dusíme do měkka. Kotlety opět …
Vepřové kotlety 4 ks, 2 větší cibule, 500 g lišek nálevkovitých, Kousek slaniny, Sádlo, Vývar asi 1 litr, Hladká mouka na zahuštění, asi 2 polévkové lí´žíce, Sůl, Pepř, Kmín, Rýže, Proužky papriky a lístky oregana na ozdobu
Do kastrolu dáme sádlo, přidáme nadrobno pokrájenou slaninu a rozpálíme, pak vložíme osolené a okořeněné kotlety a orestujeme zprudka z obou stran. Orestované kotlety vyjmeme a vložíme cibuli, osmažíme do zlatova a přidáme houby, dusíme chvilku pod pokličkou a pak odklopíme a necháme odpařit veškerou vodu. Poté přidáme orestované kotlety a přilijeme polovinu vývaru a dusíme do měkka. Kotlety opět …
Lišky nálevkovité - miska, 1 cibule, 1 pórek menší, 200 g anglické slaniny, brambory 500g, zelený hrášek asi 150 g, máslo, sádlo, sůl, pepř, kmín, 1 malá feferonka, kelímek smetany ke šlehání, trocha vody na podlití, troška hladké mouky na zaprášení, 2 cherry rajčátka na ozdobu
Na trošce sádla zpěníme cibuli, přidáme anglickou slaninu, trochu opečeme a přidáme propláchnuté lišky nálevkovité. osolíme, opepříme a přidáme trochu drceného kmínu a kdo chce, tak 1 malou feferonku,chvíli podusíme a pak odklopíme a necháme na mírném plameni až se vydusí voda. Pak zaprášíme troškou hladké mouky a ještě chvíli orestujeme. Poté podlijeme smetanou, případně přidáme trochu vody a při…
mléko, hladká mouka, kypř.prášek do pečiva, 2 vejce, sůl, pepř, česnek , majoránka, na plátky nakrájené syrové houby, nejlépe směs
Všechny ingredience smícháme a pomalu smažíme na oleji…