Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!
Prosím o určení co to je za houbu. Roste to hojně pod jabloní v trávě ve velkých kolech.
Pravděpodobně jde o bedlu zardělou. Pokud by lupeny začaly časem hnědnout, tak půjde o nějaký druh pečárky. Houba nemá na konci třeně pochvu, takže o muchomůrku se nejedná. Samozřejmě i zde platí, co na 100% nepoznám, to nejím.
tohle je pečárka zápašná Agaricus xanthoderma
Pečárka zápašná při poranění silně žloutne. Na fotce žádné žluté skvrny nevidím.
má typicky hučkovitý tvar klobouku za roky nakoukáno jinak bedla zardělá má na třeni prstenec
Oba druhy od sebe rozlišíme především díky barvě lupenů. Bedla zardělá má lupeny bílé, zatímco všechny druhy pečárek je mají v závislosti na stáří plodnic narůžověle hnědé, hnědočerné nebo černé. Prstenec mají jak pečárky, tak bedla zardělá (na fotce je nerozvinutý klobouk, takže prsten je zatím schovaný). Na druhou stranu pečárky občas rostou v kruzích, bedla zardělá nejspíš ne. Já bych pár dní počkal, jak se zbarví lupeny. Jinak pozor na argument "nakoukáno" - na to bych se rozhodně nespoléhal. U hub, kde hrozí nebezpečná záměna, je vždy třeba kontrolovat hlavní rozlišovací znaky nebo prostě nesbírat.
koukám že znáte houby jen z knih , typický tvar klobouku pro pečárku zápašnou, viz foto lupeny jsou jasné bedly bílé pečárky od růžové až po čokoládově hnědou, pečárky prsten nemají jen zbytky závoje, který zakrývá v mládí lupeny a zbytky zůstanou na třeni časem mizí, bedly prsten mají většinou dobře vyvinutý buď přirostlý nebo posuvný na obrázku je pečárka zápašná .Až budete chodit do lesa 30 let 3x týdně třeba se něco naučíte v terénu :-)
tady máte bedlu zardělou Leucoagaricus leucothites tak můžete porovnávat jinak bedla zardělá není hojný druh setkal jsem se s ní asi 4y pečárka zápašná běžný druh a s tou jedovatostí to není nic hrozného možná tak slabší jedinci žaludeční potíže nebo zkazíte pokrm pach karbolu při tepelné úpravě je intenzivní, jinak jedem můj kolega mladé plodnice uvaří 2x ve vodě slije odstraí zápach zavaří do láku a konzumuje a je tu už 69 let