doba výskytu: | srpen, září, říjen, listopad | barva klobouku: |
hnědá, žlutá, okrová
někdy až nazelenalá
|
---|---|---|---|
místo výskytu: | jehličnatý les, listnatý les, smíšený les, parky, mýtiny | tvar klobouku: | polokulovitý, plochý, s hrbolkem, klenutý |
využití: |
jedlá
po delší tepelné úpravě
|
okraj klobouku: | tupý |
tvar třeně: |
válcovitý
rovný nebo prohnutý, u báze někdy napuchlý
|
povrch klobouku: |
šupinkatý
šupinky časem mizí
|
konzistence třeně a dužniny: |
tvrdá
třeň plný, dužnina v klobouku měkká, bílá a neměnná
|
prsten: |
má
bílý nebo žlutavý, vatovitý
|
povrch třeně: |
hladký, vláknitý
vločkatý
|
pochva: | nemá |
barva třeně: | hnědá, žlutá, okrová | chuť: | trpká |
hymenofor: |
lupeny
bílé až žlutavě a hnědé, ve stáří bíle poprášené výtrusy
|
vůně: | nevýrazná |
Popis: |
Václavka obecná je všeobecně rozšířená, oblíbená a často sbíraná houba. Rozděluje se na několik druhů, které jsou si velice podobné a z nichž jich v Evropě roste pět (Václavka obecná, Václavka smrková, Václavka severská, Václavka bezprstenná, Václavka hlíznatá). Jsou to dřevokazné houby, které rostou velice hojně v trsech na odumřelých, ale i živých kmenech stromů. Kuchyňské využití: Omezeně využitelná. Používají se především klobouky mladších plodnic, které jsou výborné nakládané v octě a výtečný je také guláš z václavek. Plodnice václavek je třeba dobře tepelně upravit, protože v syrovém stavu jsou slabě jedovaté a mohou vyvolat trávící poruchy. Někteří lidé nemohou jíst václavky pro alergickou reakci, kterou tyto houby mohou vyvolávat. Zajímavost: Obávaný škůdce lesních dřevin, který působí rozsáhlé škody v kulturních, především smrkových porostech. |
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
čirůvka fialová, pečárka hajní, bedla červenající, václavka nálev č.1: na 1l vody rovná polévková lžíce soli, 6 kuliček pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list a podle libosti kořenové zeleniny, zejména celeru nálev č.2: 0,25l octa, 0,75l vody, 20g soli, 50g cukru, 7 tablet spolarinu, 1 bobkový list, 1 hřebíček, 5 kuliček nového koření, 15 kuliček pepře, 1,5 lžičky hořčičného semínka, 0,5 lžičky koriandru dále pak nakrájená cibule, mrkev, celer a paprika
Příprava hub: očistěné houby opláchneme pod tekoucí vodou. Ve velkém hrnci, kde houby budou do poloviny výšky a zbytek nálev č.1 houby vaříme podle velikosti a tvrdosti 10-20 minut(čirůvku, žampión a bedlu jsem vařil 15minut, václavky 25 minut). Připravíme si nálev č.2 tak, že všechny suroviny povaříme 10 minut. Předvařené a okapané houby plníme spolu s cibulí, mrkví, celerem a paprikou do tří čtv…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!