Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Václavka obecná (Armillaria mellea)

doba výskytu: srpen, září, říjen, listopad barva klobouku: hnědá, žlutá, okrová
někdy až nazelenalá
místo výskytu: jehličnatý les, listnatý les, smíšený les, parky, mýtiny tvar klobouku: polokulovitý, plochý, s hrbolkem, klenutý
využití: jedlá
po delší tepelné úpravě
okraj klobouku: tupý
tvar třeně: válcovitý
rovný nebo prohnutý, u báze někdy napuchlý
povrch klobouku: šupinkatý
šupinky časem mizí
konzistence třeně a dužniny: tvrdá
třeň plný, dužnina v klobouku měkká, bílá a neměnná
prsten:
bílý nebo žlutavý, vatovitý
povrch třeně: hladký, vláknitý
vločkatý
pochva: nemá
barva třeně: hnědá, žlutá, okrová chuť: trpká
hymenofor: lupeny
bílé až žlutavě a hnědé, ve stáří bíle poprášené výtrusy
vůně: nevýrazná
Popis:

Václavka obecná je všeobecně rozšířená, oblíbená a často sbíraná houba. Rozděluje se na několik druhů, které jsou si velice podobné a z nichž jich v Evropě roste pět (Václavka obecná, Václavka smrková, Václavka severská, Václavka bezprstenná, Václavka hlíznatá). Jsou to dřevokazné houby, které rostou velice hojně v trsech na odumřelých, ale i živých kmenech stromů.

Kuchyňské využití: Omezeně využitelná. Používají se především klobouky mladších plodnic, které jsou výborné nakládané v octě a výtečný je také guláš z václavek. Plodnice václavek je třeba dobře tepelně upravit, protože v syrovém stavu jsou slabě jedovaté a mohou vyvolat trávící poruchy. Někteří lidé nemohou jíst václavky pro alergickou reakci, kterou tyto houby mohou vyvolávat.

Zajímavost: Obávaný škůdce lesních dřevin, který působí rozsáhlé škody v kulturních, především smrkových porostech.

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Nejchutnější houby v octě

    čirůvka fialová, pečárka hajní, bedla červenající, václavka nálev č.1: na 1l vody rovná polévková lžíce soli, 6 kuliček pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list a podle libosti kořenové zeleniny, zejména celeru nálev č.2: 0,25l octa, 0,75l vody, 20g soli, 50g cukru, 7 tablet spolarinu, 1 bobkový list, 1 hřebíček, 5 kuliček nového koření, 15 kuliček pepře, 1,5 lžičky hořčičného semínka, 0,5 lžičky koriandru dále pak nakrájená cibule, mrkev, celer a paprika

    Příprava hub: očistěné houby opláchneme pod tekoucí vodou. Ve velkém hrnci, kde houby budou do poloviny výšky a zbytek nálev č.1 houby vaříme podle velikosti a tvrdosti 10-20 minut(čirůvku, žampión a bedlu jsem vařil 15minut, václavky 25 minut). Připravíme si nálev č.2 tak, že všechny suroviny povaříme 10 minut. Předvařené a okapané houby plníme spolu s cibulí, mrkví, celerem a paprikou do tří čtv…

Diskuse

  • Největší živý organismus na světě!

    houKAČKA 11/10/2015 12:17

    Václavka patří mezi nejstarší a největší živé organismy. Geneticky identické mycelium tohoto druhu pokrývá v americkém Oregonu plochu 8,9 km2 a stáří je odhadováno na 2400 let! (zdroj: http://www.myko.cz/autor13/6/)

    odpovědět
  • Přidat komentář k houbě

 

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace